VÁLTOZHAT AZ ELÁLLÁS EGYIK SZABÁLYA. A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG JÁR EL A POSTA RENDELETET MEGSÉRTŐ WEBÁRUHÁZAKKAL SZEMBEN.

Legutóbbi blog bejegyzésünkben már írtunk “A fogyasztóvédelemmel összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló Korm. Rendelet” elnevezésű jogszabálytervezetről, mely több, a webáruházakat is érintő jogszabály módosítását tartalmazza. 

A jótállással kapcsolatban várható módosításokról itt írtunk, ha lemaradt róla, nézze meg.

A jogszabálytervezet szerint módosulhat a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) elállással kapcsolatos egyik szabálya, valamint A postai szolgáltatások nyújtásának és a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás részletes szabályairól, valamint a postai szolgáltatók általános szerződési feltételeiről és a postai szolgáltatásból kizárt vagy feltételesen szállítható küldeményekről szóló 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendeletet (továbbiakban: Posta rendelet) is pontosítják a tekintetben, hogy mely hatóság jár el a webáruházakkal szemben, ha azok nem biztosítják a postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét az oldalukon.

Az alábbiakban részletezzük mi várható a módosítások életbe lépésével. 

Elállás esetén a vásárló a webáruház üzletébe is visszaviheti a terméket

A jelenleg hatályos Korm. rendelet 24. § (2) bekezdése szerint „A fogyasztó kizárólag az áru visszaküldésének közvetlen költségét viseli, kivéve, ha a vállalkozás vállalta e költség viselését.”

Tehát a főszabály szerint a visszaküldés költsége a vásárlót terheli.

A fenti jogszabályhely módosulhat arra, hogy „A fogyasztó az áru visszaküldésének közvetlen költségét viseli, kivéve, ha a vállalkozás vállalta e költség viselését, vagy a (4) bekezdésben foglaltak fennállása esetén.”

A Korm. rendelet 24. §-a szakasza a jogszabálymódosítással kiegészülhet a következő (4) bekezdéssel:

„(4) Távollévők között kötött szerződés esetén, ha a vállalkozás az árut üzlethelyiségben is értékesíti, és a fogyasztó a vállalkozás üzlethelyiségében személyesen gyakorolja a 20. § szerinti jogát, jogosult ezzel egyidejűleg az árut visszaadni a vállalkozásnak.”

Ez tehát azt jelenti, hogy ha a webáruháznak az online üzletén kívül van fizikális üzlethelyisége is, és a vásárló az elállási jogát ott gyakorolja személyesen, akkor a terméket helyben vissza is adhatja az eladó vállalkozásnak, így a visszaküldés költsége nem terheli.

Korm. rendeletnek ezen kívül módosulhat a 3. számú melléklete mely a kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló mintatájékoztatót tartalmazza.

A fogyasztóvédelmi hatóság jár el a Posta rendelet megsértése esetén

Posta rendelet a következő 13/A. alcímmel egészülhet ki:

13/A. Eljáró hatóság 32/A. § (1) A 3/A. §-ban foglalt rendelkezés megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság jár el a fogyasztóvédelemről szóló törvényben meghatározott szabályok szerint.

(2) Az (1) bekezdésben említett rendelkezés a fogyasztóvédelemről szóló törvény alkalmazásában fogyasztóvédelmi rendelkezésnek minősül.”

A jogszabálymódosítással tehát egyértelművé teszik, hogy a webáruházakra kötelezettséget megállapító, 2024. március 28. napjától hatályos rendelkezés fogyasztóvédelmi rendelkezésnek minősül, és annak megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság jár el az általános fogyasztóvédelmi hatósági és eljárási szabályok alapján.

A Fogyasztó Barát végleges megoldás webshopja számára!

Ha Önnek is gondot okoz a gyakran és sokszor áttekinthetetlenül változó jogszabályok követése, és a webshop ÁSZF-e jogszerűen tartása, akkor váltson most, használja a Fogyasztó Barát ÁSZF SABLON & GENERÁTORT! A rendszerrel a mindenkor hatályos jogszabályok szerint tudja tájékoztatni a vásárlóit, a jogszabályváltozásoknál pedig már Ön helyett fog dolgozni, és automatikusan frissül!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül

Minimális szövegbevitellel (pl. a megrendelés menete), adatok megadásával (pl. cégadatok), és a program által felajánlott lehetőségek kijelölésével (pl. van-e regisztráció, a visszaigazolás módja, stb.) gyorsan és egyszerűen generálhatunk dokumentumokat PDF, HTML, WIDGET és EMBED formátumban. A beillesztő kód bemásolásával az ÁSZF megjelenik a webshopban, és minden jogszabályváltozáskor automatikusan frissül.

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshop ÁSZF-ét, várja felkészülten a  jogszabályváltozásokat, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!