JOGSÉRTŐ WEBÁRUHÁZAK – AMIRŐL A LEGTÖBBSZÖR NEM TÁJÉKOZTATNAK A PANASZKEZELÉSSEL KAPCSOLATBAN!

Az interneten vásárolt áruval vagy szolgáltatással kapcsolatban panaszt tehet vásárlója az online vitarendezési platformon is. A vásárlók többsége talán nem is hallott a vitarendezés ezen lehetőségéről, ezért is írja elő a jogszabály, hogy a webshop köteles tájékoztatni a fogyasztót honlapján az online vitarendezési platform létezéséről, annak lényegéről és az oda mutató elektronikus linkről.

A Fogyasztó Barát által átnézett 100 webáruházból sokan, 47-en nem tájékoztatták a vásárlókat arról, hogy az Európai Bizottság által működtetett oldal lehetőséget nyújt a fogyasztók számára az online vásárolt termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban felmerült panaszuk rendezésére. 

Ennél még több, 69 webshop nem jelenítette meg oldalán az elektronikus linket melyen keresztül elérhető ez a platform.

Az online vitarendezési platformra vonatkozó tájékoztatás hiányában a vállalkozás súlyosan sérti a fogyasztók megfelelő tájékoztatáshoz fűződő érdekét, továbbá sérülhet a fogyasztó érdekérvényesítéshez való joga is, mivel ezen információ hiányában nem gyakorolja a jogszabályok által biztosított jogait!

A platform működéséről ebben a posztunkban írtunk bővebben: 

→ Panaszkezelés a webshopokban – 2. rész

Az online vitarendezési platform mindkét fél számára megkönnyíti a panaszügyintézést, lehetőségük van egymás között távolról megoldani azt, vagy egy semleges harmadik fél (vitarendezési testület) segítségével pontot tenni az ügy végére.

Az online vitarendezési platform az alábbi linken érhető el, tüntettesse fel Ön is ha még nem található meg oldalán:

https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=HU

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül