AMIT A WEBSHOP TULAJDONOS NEVÉRŐL TUDNI KELL!

Egy korábbi posztunkban felsoroltuk azokat az adatokat, amelyeket a jogszabályok szerint a webshop impresszum részében kötelezően szerepeltetni kell. 

Tapasztalataink szerint sok hiányosság, pontatlanság fordul elő e téren, még a vállalkozás nevének feltüntetésénél is! Ha azonban kicsit figyelmesebbek vagyunk, és megértjük milyen adatok azonosítják be a webshop mögött álló vállalkozást, akkor könnyen elkerülhetők azok a hiányosságok és hibák, amelyek miatt a fogyasztóvédelmi hatóság  eljárást indít.

A vállalkozás neve, azaz ki üzemelteti a webshopot?

A webáruház impresszumában szerepelnie kell a webshopot működtető cég, vagy egyéni vállalkozó hivatalos nevének, nem elég a kereskedelmi név használata. De miért fontos a név pontos feltüntetése? Az oldalára látogatónak tudnia kell kicsoda Ön, kinél fog megrendelést leadni, azaz ha vásárlásra kerül sor akkor ki lesz a szerződő fél.

I. Ha cége van

A cégnévvel kapcsolatos részletes szabályokat a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról 2006. évi V. törvény (Ctv.) tartalmazza.

A cégnév kötelező eleme a vezérszó, és a végén lévő cégforma megnevezés, de szerepelhet a cégnévben tevékenységre utaló jelző is. Vezérszó, tevékenységre utaló elem, cégforma, ebből áll tehát a cégnév.

Mi az a vezérszó?

A vezérszó a cég azonosítását, más hasonló tevékenységű cégtől való megkülönböztetést szolgálja. Ez áll a cégnévben első helyen, mely lehet idegen nyelvű kifejezés, rövidítés, mozaikszó. Egy jól hangzó, másoktól megkülönböztető egyedi név alkalmas lehet a vásárlók érdeklődésének felkeltésére.

Ha webshop indítás előtt áll akkor érdemes elolvasni a Ctv. cégnévre vonatkozó szabályait (3.§ (5), 4.§, 6.§), melyek azt is felsorolják mi nem szerepelhet egy cég nevében, illetve mi történik akkor ha már foglalt a kiválasztott név.Tevékenységre utaló elem

A cégnévben feltüntethető a cég tevékenységét kifejező elem is, pl. „ipari”, „kereskedelmi”, „szolgáltató”, „számítástechnikai”, „mezőgazdasági”, „építőipari” szavakkal. Tehát pl. Fantázia kereskedelmi Kft.

Cégforma

A cégnév végén szerepel a cég működése szerinti rövidítés, mely kifejezi milyen formában végzi tevékenységét a vállalkozás, tehát lehet pl. közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, zártkörűen működő részvénytársaság stb. A vezérszó mellet ez a másik kötelező eleme a cégnévnek.

Az impresszumban a cégnevet tehát a fentiek szerint kell feltüntetni cég esetében! Az is megfelelő ha a cég rövidített neve kerül feltüntetésre, ami a vezérszóból és a cég formájának megjelöléséből áll.

Érdemes egy gyors ellenőrzést tartani, nem hiányzik-e a cégforma a neve (azaz a vezérszó) mellől, vagy nem maradt-e le véletlenül maga a vezérszó. 

II. Ha egyéni vállalkozóként működik

Egyéni vállalkozó által működtetett webáruház esetén annak nevét (vállalkozó vezeték-és keresztnevét) és az egyéni vállalkozó megjelölést kell feltüntetni.

Fantázia név használata lehetséges egyéni vállalkozóként is? Igen, és a számlán is szerepelhet ha bejelentésre került a NAV részére, de a hivatalos vezeték és keresztnév valamint az egyéni vállalkozó megjelölés mindig kell, hogy szerepeljen mind az impresszumban mind a számlákon, a hivatalos dokumentumokon.

Biztos nem maradt le az egyéni vállalkozó megjelölés a neve mellől webshopjában? Ellenőrizze le, és javítsa, ha szükséges!

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül