MIVEL JÁR AZ ÖNKÉNTES JÓTÁLLÁS?

A jótállás két fajtáját ismerjük:

  • jogszabályon alapuló kötelező jótállást 
  • és a szerződés teljesítéséért vállalt jótállás, amelyet a vállalkozás a szerződés megfelelő teljesítéséért a jogszabályi kötelezettségén túlmenően vagy annak hiányában önként vállal 

A jótállás önkéntes vállalása esetén az eladónak lehetősége van a 10.000 Ft –nál olcsóbb termékek esetén is jótállást vállalni, vagy a jótállási idő mértékét meghosszabbítani (tehát például a jogszabály szerint kötelező 1 év helyett 2 év jótállást vállalni). 

Az alábbiakban megnézzük, milyen kötelezettségei vannak a webshopnak, ha önként vállal garanciát.

Jótállási nyilatkozat

Önként vállalt jótállás esetén  jótállási nyilatkozatot kell adni. A jótállási nyilatkozatot tartós adathordozón kell a fogyasztó rendelkezésére bocsátani, legkésőbb az áru teljesítésének időpontjában. A jótállási nyilatkozatot egyértelmű, jól érthető szövegezéssel kell megfogalmazni. 

A jótállási nyilatkozatban az alábbiakat kell feltüntetni:

  • az arra vonatkozó egyértelmű nyilatkozatot, hogy az áru hibás teljesítése esetén a fogyasztót a jogszabály szerinti kellékszavatossági jogok gyakorlása térítésmentesen megilleti, e jogait a jótállás nem érinti
  • a jótállásra kötelezett nevét és címét
  • a fogyasztó által a jótállás érvényesítése érdekében követendő eljárást
  • azon áru megjelölését, amelyre a jótállás vonatkozik 
  • a jótállás feltételeit.

Hirdetésben foglalt extra garancia

Ha a jótállási nyilatkozatban foglalt feltételek a fogyasztóra nézve kevésbé kedvezőek, mint a kapcsolódó reklámok szerinti feltételek, akkor a jótállásra kötelezett a kapcsolódó reklámokban foglalt jótállásra vonatkozó feltételek szerint felel a hibás teljesítésért, kivéve, ha a szerződés megkötése előtt a kapcsolódó reklámokat a jótállási nyilatkozatban foglalt feltétellel azonos vagy hasonló tartalommal helyesbítették.

Jótállási jogok eladó általi meghatározása

Amennyiben a webshop jótállási kötelezettsége önkéntes valláson alapul, szabadon meghatározhatja milyen jogok illetik meg majd a vásárlóját a hibás teljesítés esetén és azokat hogyan gyakorolhatja.

Fontos azonban, hogy a kellékszavatossági jogokat az önkéntes jótállás esetén sem szabad kizárni. 

Az önkéntes jótállás vállalása a kötelező jótállás időtartama alatt nem tartalmazhat a fogyasztóra nézve olyan feltételeket, amelyek hátrányosabbak azoknál a jogoknál, amelyeket a kötelező jótállás szabályai biztosítanak.

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül