MIKOR NEM AKCIÓ AZ AKCIÓ? WEBSHOP KEDVEZMÉNYEK, MELYEKRE NEM KELL ALKALMAZNI AZ AKCIÓZÁS SZABÁLYAIT

A 2022. május 28. napjával bevezetett új szabályokkal az akció hirdetésekor (árcsökkentés bejelentésekor) fel kell tüntetni a korábbi árat (pl. áthúzva), és ehhez képest kell meghatározni az akciós árat. Ez a korábbi ár csak az lehet, ami az akció kezdete (az árcsökkentés bejelentése) előtti legalább harminc napos időszakban alkalmazott legalacsonyabb ár volt. A módosítással bevezetett új szabályok célja, hogy megakadályozza a kereskedők megtévesztő árcsökkentését.

Egy webshop sokféle módon nyújthat kedvezményt vásárlóinak, és az egyes árkedvezmények esetében felmerülhet a kérdés, hogy alkalmazandó-e a fenti szabály, vagy van-e olyan eset, amikor nem szükséges feltüntetni a korábbi árat?

A kiindulópont az, hogy az Árrendelet akcióra vonatkozó szabályai a bejelentett – minden vásárló számára szóló – árcsökkentésekre vonatkozik. Olyan árkedvezményekre tehát, amelyeket széles körben hirdet meg, azaz jelent be a vásárlók számára a webáruház, és bárki számára hozzáférhetőek. Ebből következően az egyedileg alkalmazott kedvezményekre nem. 

Fogyasztó Barát - Akciók

De mit értünk az egyedi kedvezmények alatt? Az alábbiakban nézzünk erre néhány konkrét esetet!

Törzsvásárlói kuponok

A törzsvásárlói kupon esetében nincs előírás a korábbi ár feltüntetésére. 

Amennyiben tehát a webshop például törzsvásárlója számára nyújt kedvezményt, ad át utalványt, nem kell alkalmazni az Árrendelet fenti szabályait. Ez csak akkor van így, ha ezek az egyedi kedvetmények nem kerültek meghirdetése a fogyasztók szélesebb körében, hanem csak egyes fogyasztók egyedileg használhatják fel az árengedményt bizonyos feltételekkel, azaz személyre szabott akciózás valósul meg.

Ilyen árcsökkentés az is például, ha Ön vásárlója számára a korábbi vásárlásaira tekintettel bizonyos ideig felhasználható ajándék kupont ad.

Figyelem! Ha a webáruház kupon napokat tart, illetve akciós kódot tesz közzé oldalán, mellyel kedvezményesen vásárolhatnak az azt igénybe vevők, akkor már az érintett termékeknél ki kell írnia a korábbi árat és a kuponkód felhasználásával fizetendő akciós árat is!

Bizonyos összeg feletti vásárlás esetén kedvezmény nyújtása

Gyakori ajánlata a webshopoknak az is, hogy egy bizonyos összeg után nyújt valamilyen mértékű kedvezményt a vásárlóknak, melyet később igénybe vehet. A jogszabály alapján ez sem tekinthető akciónak, nincs korábbi ár, tehát nem vonatkoznak rá az árcsökkentés szabályai.

Ha hármat vesz, a harmadik olcsóbb

Szintén nem a jogszabály értelmezése szerinti akcióról beszélünk, ha a webáruház több termék vásárlása esetén biztosít kedvezményt, tehát például ha kettő termék vásárlásával olcsóbban jut hozzá a vásárló a harmadik termékhez.

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül