MIKOR KÖTHETŐ FELTÉTELHEZ A JÓTÁLLÁS?

Akkor is van jótállás ha nincs jótállási jegy!

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet pontosan meghatározza, hogy a fogyasztó a jótállásból eredő jogait hogyan érvényesítheti. A vásárlónak elegendő a jótállási jegyet bemutatnia ahhoz, hogy az eladó kezelje igényét. A Korm. rendelet azt is kimondja továbbá, hogy a jótállás érvényesítéséhez a termék csomagolásának meglétét nem lehet megkövetelni, sőt, ha Ön mint jótállásra köteles rosszul állította ki a jótállási jegyet, vagy legrosszabb esetben át sem adta azt, akkor is érvényesítheti jogait a fogyasztó.

A jótállás érvényesítése nem köthető feltételekhez. Van, amikor mégis?

Árul a webáruháza olyan terméket, amelynek üzembe helyezésére külön szakértelemre van szükség?

Vagy értékesít olyan termékeket, melyek használata megkívánja az időnkénti karbantartást

Ha a fentiek közül akár egyikre is igen a válasz, előírhat-e Ön, mint jótállásra kötelezett bizonyos feltételeket a jótállás érvényesítéséhez?

Másképp megközelítve: elutasíthatja-e jótállási igényét annak a vásárlónak, aki saját maga szerelte be azt a készüléket amivel nem várta meg az arra szakértelemmel rendelkezőt?

Korm. rendelet  3. § (3) bekezdése felsorolja miket kell tartalmaznia a jótállási jegynek. Ezek között szerepel (e) pontban), hogy fel kell tüntetni a fogyasztó jótállásból eredő jogait, azok érvényesíthetőségének határidejét, helyét és feltételeit. 

Ezen rendelkezés szerint nincs annak akadálya, hogy a jótállásra köteles feltételeket szabjon a termék üzembe helyezése, vagy akár a karbantartási kötelezettség tekintetében.

Fogyasztó Barát

Nem jelenthet a feltétel aránytalan terhet a fogyasztó számára!

A Korm. rendelet 1. § (3) bekezdése kimondja, hogy a rendelet szerinti jótállás érvényességéhez, valamint a jótállásból  eredő jogok érvényesítéséhez a vállalkozás az a rendeletben foglaltakon túl további követelményt nem támaszthat a fogyasztóval szemben, kivéve, ha a fogyasztási cikk megfelelő üzembe helyezése más módon nem biztosítható és a követelmény teljesítése nem jelent aránytalan terhet a fogyasztó számára.

A feltételek meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy azok kellően megalapozottak-e, és nem jelentenek- e aránytalanul nagy terhet a fogyasztó számára, ez tehát azt jelenti, hogy például egy egyszerűbben üzembe helyezhető készülék esetén elegendő lehet szakember igénybevételének kikötése, vagy az üzembe helyezéshez használati utasítás adása, és a jótállás vállalásának annak betartásától függővé tétele (Kúria Pfv. VII. 20.194/2012.)

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül