MIKOR KELL WEBSHOPJÁNAK EGYSÉGÁRAT FELTÜNTETNI?

fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) 14. § (1) bekezdése rögzíti, hogy a fogyasztót a külön jogszabályban meghatározottak szerint írásban tájékoztatni kell a fogyasztóknak megvételre kínált termék eladási áráról és egységáráról, illetve a szolgáltatás díjáról.

Az Fgytv. árfeltüntetésre vonatkozó rendelkezései az egységárra is vonatkoznak, így például az egységárat is egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni, és a termék egységáraként (ahogy az eladási árnál is), a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni, Magyarország törvényes fizetőeszközébe (Forintban) kifejezve.

Mikor kell feltüntetni?

Az árfeltüntetésekre vonatkozó részletszabályokat  – így az egységárra vonatkozókat is – a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM (Árrendelet) együttes rendelet tartalmazza.

A termék egységárát akkor kell feltüntetni az Árrendelt szerint, ha az nem egyezik meg a termék árával. 

Miért kell feltüntetni?

A fogyasztó a termék egységára alapján tud a hasonló termékek között válogatva árösszehasonlítást végezni, tehát az azonos vagy nagyon hasonló termékek árait a kiszerelési mennyiségtől függetlenül tudja így összehasonlítani.

Hogyan kell feltüntetni?

Az Árrendelet tételesen felsorolja, hogy térfogatra, tömegre, hosszúságra, felületre, darabra értékesített termékeknél mi a helyes egységár feltüntetés.

  • A térfogatra értékesített terméknél: literenként (Ft/l), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – milliliterenként (Ft/ml), centiliterenként (Ft/cl), deciliterenként (Ft/dl), illetve köbméterenként (Ft/m3),
  • a tömegre értékesített terméknél kilogrammonként (Ft/kg), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – grammonként (Ft/g), dekagrammonként (Ft/dkg) vagy tonnánként (Ft/t),
  • a hosszúságra értékesített terméknél méterenként (Ft/m), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – milliméterenként (Ft/mm) vagy centiméterenként (Ft/cm),
  • a felületre értékesített terméknél négyzetméterenként (Ft/m2),
  • a kizárólag darabra értékesített terméknél darabonként (Ft/db)
    kell feltüntetni az egységárat.

Olyan termékeknél viszont, melyeket kimérve értékesítenek, csak egységárat kell feltüntetni.
A webáruház oldalán az egységárat közvetlenül a termék eladási ára mellett kell feltüntetni.

Mikor nem kell feltüntetni?

Természetesen vannak kivételek is az egységár feltüntetés alól. Az Árrendelet értelmében az 50 g, 50ml, vagy 5 cm alatti csomagolási egységű vagy méretű, továbbá az egy csomagban lévő, készletben értékesített, valamint a különleges díszcsomagolású, és az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényben meghatározott élelmiszer esetén az ételek készítéséhez egy csomagba összeállított terméken nem kell feltüntetni az egységárat.

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül