JOGSÉRTŐ WEBÁRUHÁZAK – MIRE FIGYELJEN A TERMÉK ÁRÁNAK FELTÜNTETÉSÉNÉL?

A webáruház a szerződéskötést megelőző tájékoztatási kötelezettség keretén belül köteles a termékek vételárát feltüntetni, vagy ha azt előre nem lehet kiszámítani, akkor annak számítási módjáról kell tájékoztatni a fogyasztót.

A megvételre kínált termékek eladási ára és egységára tehát nem hiányozhat a webshop oldaláról!

Az árfeltüntetés szabályairól írtunk már korábban, melyekről itt érdemes olvasnia mielőtt mostani posztunkban megnézi, mik azok a leggyakoribb hibák, amikkel a Fogyasztó Barát találkozott az árak feltüntetésével kapcsolatban.

Egységár

Az átnézett 100 webshopból 20 nem tüntette fel egységárait. Volt aki egy termékénél sem adta meg az egységárat, de volt akinél csak egy -egy termék esetében maradt el az egységár feltüntetése. 

Miért fontos az egységár és mikor kell Önnek erre figyelnie?

Az Ár rendelet értelmében egységárat akkor kell feltüntetni, ha az nem egyezik a termék árával. A jogszabály felsorolja, hogy a térfogatra, tömegre, hosszúságra, felületre, darabra értékesített termékeknél mi a helyes egységár feltüntetés.

Olyan termékeknél pedig, melyeket kimérve értékesítenek, csak egységárat kell feltüntetni!

Az egységárak feltüntetésével a fogyasztó a hasonló termékek között válogatva könnyebben tud összehasonlítást végezni, az áruválasztást könnyíti meg számára. Az egységárak összevetésével az azonos kiszerelésű, de különböző gyártótól származó termékek között tud dönteni.

 

Nettó vagy bruttó? Mit fizet a vásárló?

A 100 megvizsgált határozatból 3 esetben állapította meg a hatóság, hogy a termékeknek a nettó árát tüntették fel a ténylegesen fizetendő bruttó ár helyett.

Az Fgytv. előírja, hogy a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, azaz az általános forgalmi adóval növelt és az egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni.

 

Ármódosítás

Szintén 3 esetben találkoztunk olyannal, ahol Az árak minden előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak” valamint a “Társaság módosíthatja a weboldalon közzétett termékek eladási árait.” tájékoztatás szerepelt.  A webáruházaknak azonban minden esetben a ténylegesen fizetendő eladási árról kell tájékoztatást adnia, nem érintve a már megkötött szerződéseket. 

A hatóság jogsértőnek tekintette az egyik webshop általános szerződési feltételeinek kikötését, miszerint a “termékek eladási árai nem minősülnek kötelező eladási árnak.”

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül