ÍGY VÁSÁROLNAK A MAGYAROK AZ INTERNETEN

Hogyan vásárolunk az interneten? Rengeteg érdekes adat és tény olvasható a témában, ezek összegzését érdemes elolvasnia minden online térben is működő vállalkozónak! Íme néhány tanulságos érdekesség!

Kik interneteznek Magyarországon?

Arról, hogy kik interneteznek hazánkban, korábbi cikkünkben, melyben a magyarok internetezési szokásait vizsgáltuk, már részletesen írtunk. Íme egy kis összefoglaló arról, hogy mégis kik interneteznek Magyarországon.

A válasz az, hogy egy 2021-es felmérés szerint szinte minden korosztály használja itthon az internetet. A 71-75 éves korosztálynak majdnem a fele internetezik. Egyébként a 16-50 év közöttieknek több, mint 95%-a netezik. Persze ez a szám a 40 év alatt 98-99%, bár érdekes kivételt képeznek a 21-25 évesek, akiknek csak 95%-a használ internetet hazánkban. 50 év fölött 86-ra, majd 60 év fölött 82%-ra csökken az internetezők aránya. Egy uniós felmérés szerint egyébként EU szinten a 65-75 év közötti internetezők aránya 60% volt. Ez az arány az MNHH felmérése alapján ekkor nálunk 66% volt. A legfejlettebb országokban 80% felett van a netező 65-75 évesek aránya.

A válasz a kérdésre tehát az, hogy hazánkban szinte minden korosztály internetezik, az idősebb korosztály magatartásában vannak eltérések világszinten, hiszen a fiatalabbak mindenhol nagyon aktívak. Persze nem kell mindenáron a korcsoportokra fókuszálni, nem csak az internerezési, de a tartalomfogyasztói és a vásárlási szokások is eltérnek az egyes korcsoportokban, de vagyoni és végzettségi csoportokat is megkülönböztethetünk.

De most vizsgáljuk meg, hogy kik és hogyan vásárolnak az interneten? Nézzük!

Így vásárolnak a magyarok az interneten

Az internetes vásárlások

Az internetes vásárlások egyre elterjedtebbek hazánkban is, minden korosztálynál. Ahogy az online ügyintézés, bankszámlavezetés is egyre több embert érint.

Mit vásárolunk az interneten?

A megkérdezettek legnagyobb része ruhát vagy cipőt, könyvet, szórakoztató elektronikai eszközt vásárolt már az interneten. De nagyon sok mindent az interneten vásárolunk meg, számítástechnikai eszközt, gyógyszert, háztartási gépet sportszert, kozmetikumot és lakberendezési eszközöket, bútorokat, kiegészítőket a megkérdezettek 50-60%-a vásárolt. 2021-ben csak 49% volt az interneten élelmiszert vásárlók aránya, valószínűleg ennek kis része a rendszeresen élelmiszer alapanyagot házhozszállíttatók aránya, viszont 2022-es felmérésekben már biztos, hogy nagyobbak lesznek ezek a számok. Járműalkatrészt, barkácscikket, vegyszert, tisztítószert még nem annyira szeretünk venni az interneten.

Ha az elköltött összegeket nézzük, akkor a szórakoztató elektronikai eszközök, bútorok és lakberendezési eszközök, háztartásigépek vezetnek. Ennek persze az is az oka, hogy ehhez kevesebb vásárlásra van szükség, hiszen magasabb az árú termékekről van szó.

Miért választják a magyarok az internetes vásárlásokat?

A magyarok nagyrésze a széles termékválaszték miatt keres és vesz termékeket az interneten. Annak is nagyon örülnek, hogy a széles gyártói paletta várja őket a webáruházakban, vagy az online piacfelületeken. A megkérdezett magyarok 30%-a kifejezetten örül annak, hogy kis-és középvállalkozások kínálatát is megtalálják az interneten.

Ami viszont még manapság is jellemző az internetező magyarokra, az a bizalmatlanság. Csak 29% bízik teljesen az online vásárlásokban. Sokszor ez tartja vissza őket a rendeléstől. Ennek a ténynek a felismerése pedig kulcsfontosságú lehet a marketingedben.

Érdemes bebiztosítanod magad a dinamikusan frissülő ÁSZF mellett a vevőid irányába is.
A Fogyasztói tájékoztató, a GYIK, a Vásárlói értékelések mind-mind a vásárlók bizalmát erősítik.

 

Forrás

https://nmhh.hu/szakmai-erdekeltek/hirkozles-szabalyozas/piackutatasok
https://ojs.lib.unideb.hu/gerontologia/article/view/10615
https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/-/edn-20210517-1
https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20220330/toretlen-az-online-vasarlas-sikere-a-magyarok-ezert-valasztjak-ezt-a-format-1123509#
https://www.eset.com/hu/hirek/online-vasarlasi-szokasok-2021/

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!