CSALÓK ÉS ÁLHÍREK AZ INTERNETEN: VEDD ÉSZRE, HA ÁT AKARNAK VERNI!

Ahogyan az élet minden területén, úgy az interneten is vannak rosszakarók és bűnözők. Leginkább úgy lehet védekezni ellenük, ha kellő óvatossággal mozgunk a világhálón. Az alábbiakban áttekintünk néhány fontos tudnivalót annak érdekében, hogy te se ess áldozatául senkinek!

csalók és álhírek az interneten

A koronavírus az internetre terelt mindenkit

A koronavírus jelentős változásokat idézett elő az elmúlt években. Az internethasználat mennyisége jelentősen megnőtt, hiszen az online térben nyílt lehetőség kapcsolódni másokhoz, mivel minimálisra csökkent a lehetősége annak, hogy kimozduljunk otthonról.

Az oktatás, az ügyintézés, a munkavégzés, a bevásárlás és a tájékozódás jelentős része átkerült az online térbe, és egy nagy szeletük a mai napig ott zajlik. Mindez magával hozta azt is, hogy a csalások, félrevezetések száma is megnőtt az interneten (bár hozzá kell tennünk, eddig sem volt kevés belőlük). Elég csak azokra az álhírekre gondolni, amelyek a vírussal kapcsolatban szárnyra kaptak…

A szándékosan félrevezető akciók közös vonása, hogy a jóhiszeműségre és a kiszolgálatottságra építenek. Függetlenül attól hogy milyen platformot használsz, vagy hogy milyen tevékenységet végzel, mentális egészséged, adataid és pénzed védelmében ébernek kell lenned. Az adathalász e-mailek, az álhírek és az egyéb tisztességtelen tevékenységek senkit sem kímélnek.

A digitális kompetencia fogalma három dimenziót különböztet meg: a technológiai, a kognitív és az etikai dimenziót. Fontos, hogy mindegyikben igyekezz folyamatosan naprakész maradni. Ez azt jelenti, hogy, a digitális eszközök és online platformok használata megkívánja a technikai tudást, az összefüggések átlátását és bizonyos írott és íratlan szabályok betartását is.

A legfontosabb tanácsok, amiket érdemes megfogadni

Praktikusan megközelítve úgy lehet fogalmazni, hogy van néhány alapvető óvintézkedés, amit érdemes betartani.
Az egyik általános érvényű tanács, hogy mindig használj valamilyen vírusirtót! Ahogyan evés előtt mindig kezet mosol, hogy védd magad a vírusok és baktériumok okozta betegségektől – különösen megtanultuk ezt a koronavírus kapcsán –, úgy védd digitális eszközeidet is vírusirtók alkalmazásával.

Szintén az offline életből vett párhuzammal szemléltethető az adatok védelme is. Olyan embernek, akiben nem bízol, akit nem ismersz, nem árulod el a lakcímedet, ahogyan azt sem, hogy hívják a rokonaidat. Ugyanígy meg kell tagadni a választ az interneten is, ha egy fiókhoz tartozó jelszavadat nem a bejelentkezéskor kéri egy oldal. Hasonlóan védeni kell az olyan személyes adatokat, mint a bankkártya adatai vagy a személyi igazolvány száma – csak és kizárólag hivatalos ügyek intézésekor és ismert, megbízható fizetési felületeken add meg ezeket!

Az interneten vásárolva ugyanúgy működik a fogyasztóvédelem, a vásárlóknak és az eladóknak ugyanúgy vannak jogaik és kötelezettségeik, mint a való életben.

Ha webshopról vásárolsz vagy webshopot működtetsz, az érvényes fogyasztóvédelmi szabályok ugyanúgy védenek téged is. Éppen ezért fontos, hogy ha webáruházad van, akkor legyen aktuális ÁSZF, illetve adatkezelési tájékoztató is a weboldalon: ezzel magadat is véded, és a vásárlók szemében is megbízhatóbb leszel.

Fontos szem előtt tartani, hogy attól, hogy internetes platformon történik a vásárlás, ugyanúgy szabályok kötik a feleket, amelyek be nem tartása szankcionálható.

csalók és álhírek az interneten

Az álhírek

Ami az álhíreket (vagy angolul: fake news) illeti: érdemes csak és kizárólag megbízható hírportálokról tájékozódni. Azok a weboldalak, amelyek hitelesek, nem titkolják el az információk eredetét, a cikkek szerzőjét, a szerkesztőség elérhetőségét. Ahol ezeket nem találod, ott arra kell gyanakodni, hogy valótlan mindaz, amit olvasol. Így például fogadj minden hírt kétkedve, ami forrásmegjelölés nélkül terjed a közösségi média oldalakon, hiszen eredetük bizonytalan, akárki, akármilyen szándékkal megfogalmazhatta azokat a sorokat, függetlenül attól, hogy tényekkel alátámaszthatók-e az információk.
Természetesen, a forrásokat is érdemes kicsit megvizsgálni: ha egy másik álhíreket terjesztő oldalra irányítanak a linkek, azzal még nincs alátámasztva semmi.

Manapság a hiszem, ha látom elvet is felül kell bírálni! Bár nehezen hihető, de rengeteg eszköz áll azok rendelkezésére, akik képet vagy akár videót, sőt hanganyagot szeretnének hamisítani. Nem kell túl nagy tudás egy kép átszerkesztéséhez, de már egy videó átalakítása is megvan pár óra alatt. Azért fontos ezzel tisztában lenni, mert hiába támasztja alá egy cikk a mondandóját valamilyen (audio)vizuális tartalommal, az még mindig nem jelenti azt, hogy valós dolgokat állít.

Összességében az mondható el, hogy körültekintően és megfelelő óvatossággal kell használni az internetet. Ha tudatosan használod, és az alapvető, téged (és másokat is) védő szabályokat betartod, akkor nagyon meg tudja könnyíteni az életedet, de magában hordoz veszélyeket is, amikre oda kell figyelni.

Gyerekeinknek, idősebb rokonainknak mindannyiunknak példát kell mutatnunk abban, hogyan tudják biztonságosan intézni az ügyeiket a világhálón, és hogyan kerülhetik el, hogy átverjék őket.

 

Forrás

https://ec.europa.eu/info/policies/consumers_hu#policies
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0800047.tv

A Fogyasztó Barát végleges megoldás webshopja számára!

Ha Önnek is gondot okoz a gyakran és sokszor áttekinthetetlenül változó jogszabályok követése, és a webshop ÁSZF-e jogszerűen tartása, akkor váltson most, használja a Fogyasztó Barát ÁSZF SABLON & GENERÁTORT! A rendszerrel a 2022. május 28-tól érvényes jogszabályok szerint tudja tájékoztatni a vásárlóit, a következő jogszabályváltozásoknál pedig már Ön helyett fog dolgozni, és automatikusan frissül!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül

Minimális szövegbevitellel (pl. a megrendelés menete), adatok megadásával (pl. cégadatok), és a program által felajánlott lehetőségek kijelölésével (pl. van-e regisztráció, a visszaigazolás módja, stb.) gyorsan és egyszerűen generálhatunk dokumentumokat PDF, HTML, WIDGET és EMBED formátumban. A beillesztő kód bemásolásával az ÁSZF megjelenik a webshopban, és minden jogszabályváltozáskor automatikusan frissül.

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!