AMIT A LEGTÖBBSZÖR ELRONTANAK AZ IMPRESSZUMBAN

Ki vette az Ön vállalkozását nyilvántartásba?

Az Ektv. 4. § d) pontja értelmében Ön köteles feltüntetni azt a cégbíróságot, illetve hatóságot aki nyilvántartásba vette vállalkozását tevékenységének megkezdésekor.

Ha cége van, akkor azt a székhelye szerinti törvényszék cégbírósága vette nyilvántartásba. A nyilvántartásba vevő hatóságnál tehát pl. Budapesti Törvényszék Cégbíróságát kell feltüntetnie.

Az egyéni vállalkozók esetében 2020. július 1. napjától a Nemzeti Adó-és Vámhivatal tekintendő nyilvántartásba vételi hatóságnak. 

Mik a leggyakoribb hibák?

Tapasztalataink szerint az egyéni vállalkozók által üzemeltetett webshopoknál sok esetben egyáltalán nincs fent a nyilvántartásba vevő hatóság neve, ha mégis felkerül, akkor a megnevezett hatóságokból úgy tűnik, nem tiszta teljesen a vállalkozók számára mely szerv regisztrálta őket működésük megkezdésekor. 

Az egyéni vállalkozók a legtöbb esetben tévesen a helyi önkormányzatokat, a jegyzőt, a gazdasági kamarát, vagy a belügyminisztériumot jelölik meg nyilvántartásba vevő hatóságként.

A cégek esetében is sok a tévedés, hiszen a cégbíróság helyett sokszor csak a törvényszék,  vagy egyszerűen csak “bíróság” megnevezés szerepel. De az is igen gyakori, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot nevezik meg, vagy egy másik cégbíróságot jelölnek meg, mint aki bejegyezte őket.

Miért kell ennek az információnak szerepelnie a webshopban?

A fogyasztónak netes vásárlás előtt tudnia kell, hogy ha Önnel szerződést köt, akkor hivatalosan bejegyzett, létező cég, vagy egyéni vállalkozó. Erről pedig úgy tud többek között meggyőződni, ha a feltünteti a cégjegyzéket vezető törvényszék cégbíróságának megnevezését, egyéni vállalkozás esetén pedig a nyilvántartásba vevő hatóságot.

Amennyiben nincs fent oldalán a nyilvántartásba vevő szerv, az a fogyasztók tájékoztatáshoz való érdekét sérti, abban az esetben pedig ha ez az adat nem megfelelően kerül fel a honlapjára, azt a fogyasztóvédelmi hatóság úgy tekinti, hogy a nem egyértelmű, téves vagy ellentmondásos adatokkal megtéveszti a fogyasztókat. 

Nézze meg Önnél mi szerepel nyilvántartásba vevő hatóságként és a fentiek szerint javítsa ha szükséges, illetve ha még nem került fel ez az adat pótolja!

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül