ADÓSZÁM, CÉGJEGYZÉKSZÁM, NYILVÁNTARTÁSI SZÁM.

Melyik mit jelent és mit árul el a webshop tulajdonosról?

Az impresszum kötelező eleme az adószám mind a  cég, mind pedig az egyéni vállalkozó által üzemeltetett webáruháznál. Cégek esetében a cégjegyzékszám, egyéni vállalkozónál pedig a nyilvántartási szám nem hiányozhat a kötelezően feltüntetendő adatok köréből. 

Melyik mit jelent és hogy épül fel? Mi derül ki belőlük a vállalkozásról? Nézzük át most röviden és ellenőrizze Ön is, hogy jól vannak-e fent ezek az adatok az oldalán!

Adószám

Az adószám olyan tizenegy számból álló egyedi azonosítója a vállalkozásnak, melyet a NAV ad a vállalkozás nyilvántartásba vételével, vállalkozás megkezdése és tevékenység végzése csak ennek birtokában folytatható. 

De mit árul el az adószám a vállalkozásról? 

Így épül fel: 12345678-1-10

A tizenegy számjegy kötőjellel elválasztva három részből áll, az első nyolc számjegy a vállalkozásának egyedi azonosítója vagy törzsszáma.

A második rész a vállalkozás ÁFA kódja. Az 1 -es alanyi adómentes (nem Áfa körös), ha 2-es, akkor általános szabályok szerint adózik (Áfa körbe tartozik), a 3-as volt az EVA adóalany (2020.január 1. napjával megszűnt), ha 4 Áfakörös csoportos adóalany, az 5 ÁFA-körbe tartozó csoport közös adószáma.

Az adószám utolsó két számjegye a vállalkozó székhelye szerint illetékes területi adóhatóság kódja. Külföldi illetőségű adóalanyok adószámánál az adóhatóság egységesen 51-es kódot határoz meg, ezzel jelölve a „Kiemelt Adózó” besorolást.

Az adószám felépítése alapján tehát meg lehet tudni az adóalany áfa jellegét, és a  székhelyének megyéjét.

A cégek legbiztosabban az adószámuk alapján ellenőrizhetők le, a cégjegyzékszám ugyanis változhat. Miért fontos tehát, hogy fent legyen a webáruház oldalán? Mert a vásárló így tudja ellenőrizni, hogy Ön létező, működő cég.

Cégjegyzékszám

A cégjegyzékszám a cég egyedi azonosítója, tehát a cég azonosítására szolgál ez is. A BS-CF-NNNNNN formátumú cégjegyzékszám 10 számjegye szintén három jól elkülöníthető részből áll:

1.Az első kettő szám (BS) a céget nyilvántartó bíróság sorszáma, ebből megtudható melyik törvényszék cégbírósága vette nyilvántartásba a céget. pl. a 02 a Pécsi Törvényszék Cégbírósága.

2.A következő két számjegy (CF) a cég formájára utaló kétszámjegyű jelzőszám, mely azt jelzi milyen formában működik a cég, pl. betéti társaságként (06), vagy korlátolt felelősségű társaságként (09).

3.Az utolsó 6 számjegy (NNNNNN) pedig a cégjegyzéket vezető bíróságon kiadott sorszám.

Nyilvántartási szám

A nyilvántartásba vétellel ahogy a cég cégjegyzékszámot, úgy az egyéni vállalkozás nyilvántartási számot kap. Egyéni vállalkozást tehát a nyilvántartási számmal lehet beazonosítani. Hol kell még ezt feltüntetni az impresszumon kívül? 

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény értelmében az egyéni vállalkozó gazdasági tevékenysége során az „egyéni vállalkozó” megjelölést (vagy annak e.v. rövidítését) és nyilvántartási számát neve (aláírása) mellett minden esetben köteles feltüntetni. Így tehát például a számlán is szerepelnie kell ezeknek az adatoknak.

Ezeket az adatokat sajnos könnyen el lehet írni, de igen gyakori, hogy a fentiek köréből legalább egy feltüntetése el is marad. Sőt, előfordult már olyan is, hogy valaki a cégjegyzékszámot összekeverte figyelmetlenségből az adószámmal. 

Ha van pár perce, ellenőrizze le az adatait jelen poszt segítségével!

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül