5 WEBSHOP TÉVHIT A JÓTÁLLÁSI JEGYRŐL

Ebben a bejegyzésben összeszedtük a jótállási jegyre vonatkozó leggyakrabban előforduló hibákat, melyeket a webáruházaknál tapasztaltunk. 

1. Az eladónak elegendő egy jótállási jegy mintát küldenie a termékhez, annak kitöltése érvényesítés esetén a vevő feladata.

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 3. § -a értelmében a  jótállási jegyet közérthetően és egyértelműen, magyar nyelven kell megfogalmazni. A (3) bekezdés pedig fel is sorolja, hogy fel kell azon tüntetni:  

a) a vállalkozás nevét, címét,

b) a fogyasztási cikk azonosítására alkalmas megnevezését és típusát, valamint – ha van – gyártási számát,

c) a gyártó nevét, címét, ha a gyártó nem azonos a vállalkozással,

d) a szerződéskötés, valamint a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő átadásának vagy – a vállalkozás
vagy közreműködője általi üzembe helyezés esetén – a fogyasztási cikk üzembe helyezésének időpontját,

e) a fogyasztó jótállásból eredő jogait, azok érvényesíthetőségének határidejét, helyét és feltételeit, továbbá

f)   az arról szóló tájékoztatást, hogy fogyasztói jogvita esetén a fogyasztó a vármegyei (fővárosi) kereskedelmi
és iparkamarák által működtetett békéltető testület eljárását is kezdeményezheti,

g)   a vállalkozás bélyegzőlenyomatát és a kiállítás során a képviseletében eljáró személy aláírását, elektronikus dokumentumon való átadás esetén az elektronikus aláírást.

A fentiek alapján tehát, nem megfelelő, ha üres jótállási jegyet kap a vásárló, azon a fenti adatoknak szerepelniük kell.

2. Az átadott jótállási jegyet elvesztette a vásárló, innentől kezdve nem is érvényesítheti jótállási igényét.

A fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól szóló 19/2014. (IV.29.) NGM rendelet 3. § (2) bekezdése szerint “A szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot – az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján kibocsátott számlát vagy nyugtát – a fogyasztó bemutatja.”

Tehát amennyiben a vásárlásról szóló blokkot be tudja mutatni a vásárló, a webshop köteles foglalkozni a jótállási igénnyel.

3. A jótállási jegyen az eladónak nem kell feltüntetni a gyártót

Többször kérdezték már tőlünk, hogy mi a helyzet akkor, ha a terméket nem a webáruház gyártja, meg kell-e neveznie a gyártót is a jótállási jegyen. (Van olyan is, hogy a gyártót nehéz beazonosítani, elérhetőségeit megszerezni.)

Igen, a jogszabály előírja, hogy amennyiben a gyártó nem azonos a vállalkozással, akkor a gyártó nevét és címét is fel kell tüntetni a jótállási jegyen. Ha nem állapítható meg a gyártó kétséget kizáróan az esetben a webshopnak eladó vállalkozást kell feltüntetni. 

4. Hiába van jótállási jegy, felbontott csomag esetében nem érvényesíthető a jótállás

A 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 4. §  (1) bekezdése alapján a jótállásból eredő jogok a jótállási jeggyel érvényesíthetőek, amelynek nem tehető feltételévé a fogyasztási cikk felbontott csomagolásának a fogyasztó általi visszaszolgáltatása.

5. Jótállási igény a jótállási jeggyel és számlával együtt érvényesíthető

Az előző pontban hivatkozott jogszabályhely alapján a jótállási igény érvényesítéséhez nem követelhető meg a jótállási jegyen kívül egyéb dokumentum, feltétel. 

Azzal, hogy a jótállási jog gyakorlását a jótállási jegy és a fizetési bizonylat együttes meglétének feltételéhez köti egy vállalkozás, sérti egyrészt a fogyasztó tájékoztatásához fűződő alapvető érdekeit, másrészt annak vagyoni érdeke is sérülhet.

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül