JOGSÉRTŐ WEBÁRUHÁZAK – ERRE KELL FIGYELMEZTETNI A VÁSÁRLÓT AZ ONLINE ÉRTÉKESÍTÉS ELŐTT!

Egy korábbi posztunkban írtunk már arról, hogy a szerződéskötés technikai feltételeiről szóló tájékoztatáshoz tartozik az is, hogy a webáruház felhívja a figyelmét a fogyasztónak arra, hogy a szerződési nyilatkozata fizetési kötelezettséget von maga után. Ezt a kötelezettséget a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.) Korm. rendelet 15. § (2) bekezdése rögzíti.

A Fogyasztó Barát által megvizsgált 100 jogsértést megállapító határozat majdnem felében, 42 esetben állapította meg a Hatóság, hogy a vállalkozások nem tettek eleget a fenti kötelezettségüknek, és a próbavásárlás során “fizetési kötelezettséggel járó megrendelés” vagy ilyen tartalmú figyelmeztetés hiányzott.

A nyilatkozat megtétele gombot, vagy hasonló funkciót könnyen olvasható módon, egyértelműen fogalmazott felirattal kell ellátni, mely egyértelműen jelzi a vásárló számára, hogy a szerződési nyilatkozat megtétele fizetési kötelezettséget jelent.

A határozatokból az is kiderült, hogy egyes webshopoknál a kosárnál ugyan szerepel a “fizetési kötelezettséggel járó megrendelés” figyelmeztetés, de a fogyasztó részéről nem szükséges ezzel kapcsolatban érdemi nyilatkozattétel, vagyis nincs például bepipálandó checkbox, vagy erre külön gomb nem biztosított, mellyel a webáruház gondoskodna arról, hogy “a fogyasztó a szerződési nyilatkozatának megtételekor kifejezetten tudomásul vegye” a fizetési kötelezettséget.

Olyan is előfordult, hogy a webshop ÁSZF tartalmazta, hogy a webáruházban leadott megrendelések fizetési kötelezettséggel járnak, a megrendelés elküldésekor megjelenő tájékoztatás azonban már nem tartalmazta a fizetési kötelezettségre felhívó, és aktív elfogadást igénylő feliratot.

Fontos tehát, hogy ne csak az – egyébként fogyasztó által elfogadott  – ÁSZF- ben szerepeljen ilyen tartalmú figyelmeztetés, hanem közvetlenül a szerződési nyilatkozat elküldése előtt is!

A „Fizetési kötelezettséggel járó megrendelés”, vagy ilyen tartalmú figyelmeztetés elmulasztása a fogyasztó tájékoztatáshoz való érdekét sérti, hiszen a vásárlónak a nyilatkozata megtétele előtt tudnia kell, hogy számára az elektronikus úton kötött szerződés fizetési kötelezettséget keletkeztet. 

A jogszabály pedig kimondja, hogy amennyiben elmarad a fenti tájékoztatás semmis a szerződés!

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül