HOGYAN KELL SZÁMOLNI A 14 NAPOT ELÁLLÁS ESETÉN?

Már minden webshop üzemeltető tudja, hogy 14 napja van a vásárlójának arra, hogy elálljon. A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) részletesen szabályozza e fogyasztói jog  gyakorlásának szabályait.

Így például azt is kimondja a Korm. rendelet, hogy a vásárló a szerződés megkötésének napja és az áru átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja e jogát. Ez esetben nem merül fel a címben feltett kérdés.

Azonban, ha a csomagot már átvette a fogyasztó, akkor bizonytalanság lehet a webáruházaknál abban, hogy honnantól is kell számítania a jogszabály szerinti 14 napot?

A csomag átvételétől? Azaz az átvétel napja az már beleszámít a határidőbe, és onnan indul a 14 nap?

Nem! A 14 napot az átvételt követő naptól kell számítani! A 14 napos határidőbe a termék átvételének napja nem számít bele!

A határidő számításánál a Ptk. irányadó!

Az elállásra biztosított 14 napos határidő számításánál a Ptk. 8:3 § (1) bekezdésének határidő számítására vonatkozó rendelkezését kell alapul venni, mely kimondja: A jognyilatkozat megtételére vagy egyéb magatartás tanúsítására napokban megállapított határidőbe a kezdőnapot nem kell beleszámítani.

Nézzünk egy példát is zárásként:

Ha a vásárló jelen poszt megjelenésének napján, azaz 10.04. napján átvette a csomagot, akkor 10.05. napjától “indul” az elállásra biztosított 14 nap, ami azt jelenti, hogy a vásárló még 10.18. napján jelezheti webshopja felé, hogy él az elállási jogával!

Ne felejtsük el azt sem, hogy a 14 nap az elállás szándékának jelzésére vonatkozik, tehát ezt követően még 14 napja van arra, hogy a terméket visszaküldje a webáruház részére!

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül