EMELKEDHETNEK A FOGYASZTÓVÉDELMI BÍRSÁGOK!

Az elmúlt napokban egyre több helyen találkozhatunk a fogyasztóvédelmi bírságok emelkedésre figyelmeztető címekkel, melyek alatt arról a törvénytervezetről olvashatunk, ami valóban jelentős változást hozhat a bírságok tekintetében a jogsértést elkövető vállalkozások számára.

A törvénytervezet indoklása alapján a cél a “fogyasztóvédelmi eszközrendszer hatékonyabbá tétele, valamint a hatékony és eredményes jogalkalmazás további erősítése olyan bírságtételek meghatározásával, amelyek kellő visszatartó erővel bírnak a jogsértő vállalkozások számára”.

Mennyire változnak meg a bírságok?

A jelenleg hatályos rendelkezések különbséget tesznek a KKV-k és az annak nem minősülő vállalkozások között, és ez így marad az új szabályok szerint is.

A kiszabható bírság minimum összege jelenleg egységesen 15.000 Ft, ez azonban megváltozhat:

  • a nem KKV-nak minősülő vállalkozások esetén 1 millió Ft lenne a minimum bírság,
  • a Kis-és középvállalkozások  esetében 100.000 Ft-ra emelkedne a minimum bírság összege.

A kiszabható bírság maximuma is változna:

  • a nem KKV-nak minősülő vállalkozások éves nettó árbevételének 5%-ig, de legfeljebb 650 millió forintig (jelenleg 500 millió) lenne büntethető, míg a fogyasztók széles körének testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető, vagy a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén a büntetési tétel 2 millió forinttól 3 milliárd forintig terjedne (jelenleg 2 milliárd).
  • A KKV-k esetében pedig 2 millióig terjed a bírság összege, (nem 500 ezerig ahogy eddig), a fogyasztók széles körének testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető, vagy a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén 200 ezer forinttól a vállalkozás éves nettó árbevételének 5%-áig, az Szt. hatálya alá nem tartozó vállalkozás esetén 6,5 millió forintig (jelenleg 5 millió forintig).

Az ismételt jogsértés esetén is szigorodna a szabályozás

A törvényjavaslat szerint kiegészülne az ismételt jogsértésről szóló jelenlegi a rendelkezés azzal, hogy a 3 éven belül ismételten megállapított jogsértés esetén szabható ki bírság, valamint azok összege is változna:

  • A KKV alá nem tartozó vállalkozások esetében 2 millió forinttól a vállalkozás éves nettó árbevételének 5%-áig, de legfeljebb 3 milliárd forintig, a fogyasztók széles körének testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető, vagy a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén 4 millió forinttól 5 milliárd forintig, 
  • A KKV esetében pedig 400 ezer forinttól 4 millió forintig,  a fogyasztók széles körének testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető, vagy a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén 600 ezer forinttól a vállalkozás éves nettó árbevételének 5%-áig, az Szt. hatálya alá nem tartozó vállalkozás esetén 6,5 millió forintig terjedhet.

Bevezethetik az irányadó bírság összegeket! 
A Hatóság bírság számítása is meghatározásra kerülhet

A törvénytervezet tartalmaz rendelkezést arra vonatkozóan is, hogy melyek az irányadó bírságösszegek az egyes esetekben. Ezzel lényegében előre meghatározásra kerül, hogy a kiszabható (fentiekben írt) bírságösszegeken belül mennyi az irányadó bírság, melytől persze eltérhet a hatóság az ügy egyedi körülményeit is figyelembe véve.

A javaslat arra is kitér, hogy az egy márkanév, brand alatt forgalmazó kereskedők árbevételei összeadódnak a bírság alapjául szolgáló  nettó árbevétel meghatározása során.

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül