A TÁRHELYSZOLGÁLTATÓ – AMI A LEGTÖBBSZÖR LEMARAD AZ IMPRESSZUMBÓL

Az Ektv. 4. § h)  pontja írja elő, hogy közzé kell tennie a webshopnak  a számára tárhelyet biztosító szolgáltató székhelyét, telephelyét, az elérhetőségére vonatkozó adatokat, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címét.

Ez alól a kötelezettség alól csak akkor mentesül a webshop, ha a nyújtott tárhelyszolgáltatás jellegéből adódóan ezek az adatok egyébként is megismerhetőek. 

A webáruházak impresszumából leggyakrabban ez az adat hiányzik, vagy ha felkerül a tárhelyszolgáltató neve, annak elérhetőségéről, különösen az email címéről már nem tájékoztatnak a webshop tulajdonosok! A Fogyasztó Barát által átnézett 100, jogsértést megállapító jogerős határozatból 53 esetben állapította meg a fogyasztóvédelmi hatóság, hogy a webshop nem tüntette fel, vagy hiányosan tüntette fel a tárhelyszolgáltatójára vonatkozó adatokat. Ez tehát azt jelenti, hogy az általunk átnézett webshopok kicsit több mint felénél egyáltalán nincsenek fent vagy hiányosan kerülnek fel a tárhelyszolgáltatók adatai.

Miért kell szerepelnie a tárhelyszolgáltatónak az oldalán?

A fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy melyik tárhelyszolgáltató biztosítja az Ön weboldalának működését. Ha ez elmarad, akkor a  vásárlót akadályozza abban, hogy felvegye közvetlenül a kapcsolatot vele, és észrevételt tehessen nála a weblapjának működésével kapcsolatban. A tárhelyszolgáltató kapcsolati adatainak feltüntetésével továbbá lehetőség van arra is, hogy a jogsértő tartalmak esetén könnyebben valamint gyorsabban el lehessen érni a weboldal működtetőjét. 

A tárhelyszolgáltató adatokat tehát azért kell szerepeltetni az impresszumban, mert a webáruház tartalmával kapcsolatos kifogások, illetve fentebb már említett jogsértő tartalmak eltávolítására irányuló kérelmek benyújtására így közvetlenül a tárhelyszolgáltató felé van lehetőség.

A fenti adatok már 2014. január 1. óta ugyanolyan kötelező elemei az impresszumnak mint a vállalkozásának egyéb hivatalos adatai (név, adószám, cégjegyzékszám, stb.). Ellenőrizze le Ön is, hogy az impresszumából kiderül-e melyik tárhelyszolgáltató üzemelteti oldalát és az hol érhető el!

Oldja meg végleg!

Tegye rendbe most a webshopja ÁSZF-ét, hogy az megfeleljen a májusi jogszabályváltozásoknak, és használja ki a Fogyasztó Barát minden funkcióját!

Iratkozzon fel a hírlevélre!

Ha Ön is szeretne a webshopokat érintő jogszabályváltozásokról értesülni, és ehhez hasonló összefoglalót kapni, iratkozzon
fel a hírlevelünkre!

Töltse ki adatait

Generálja a dokumentumokat

Fogyasztó Barát - beágyazó kódok

Illessze be a kódokat a webshopjába

Nincs több dolga vele

Általános Szerződési Feltételek

Adatkezelési Tájékoztató

Képes Fogyasztói Tájékoztató

Automatikusan frissül